Szauna kisokos

Rutinos szaunázóknak, és azoknak, akik most ismerkednek annak kultúrájával: soroljuk a legfontosabb tudnivalókat, tippeket adunk, hogy a szaunázás ne csak kellemes időtöltés, hanem igazi élmény legyen!

A szauna közismerten jótékonyan hat a szervezetre. Élénkíti a vérkeringést, méregtelenítő hatású, erősíti az immunrendszert, tisztítja a bőrt. Időt kell szánni a szaunázásra és az azt követő pihenésre, folyadék- és vitaminpótlásra. Ne siessünk, ne kapkodjuk el – adjuk át magunkat a teljes relaxálásnak!

Fontos tudnivalók:

 • A fürdő szaunavilága fürdőruhamentes terület!
 • A szaunakabinokat csak fürdőruha nélkül, törölköző, lepedő igénybevételével szabad igénybe venni. Ehhez természetesen biztosítunk fürdőlepedőt kaució ellenében. A lepedő cseréje 300 Ft.
 • A szaunában a vizesblokkok kivételével a férfiak és a nők által használható részek nem különülnek el.
 • A szaunavilágot 14 éves kor alatti gyermek nem használhatja.

A szaunázás lépései:

 1. Zuhanyozzunk: távolítsunk el minden szennyeződést a bőrünkről, majd törülközzünk meg, mert a test felszínén lévő víz akadályozhatja az izzadást és párolgást.
 2. Válasszunk kabint: a Bükfürdő Thermal & Spa® szaunavilágában tízféle kabin között válogathatunk. Mindig olyat válasszunk, amelynek hőmérsékletét elbírjuk. Kezdő szaunázóknak infrakabinunkat vagy aromaszaunánkat ajánljuk, gyakorlott szaunázóknak pedig a finn erdei szaunát, a gőzkabint vagy a 100 °C-os ördögszaunát.
 3. Foglaljunk helyet: a szaunakabinba csak mezítláb, papucs nélkül szabad belépni, továbbá vegyük le ékszereinket, szemüvegünket is. Amennyiben a szaunában több szinten vannak padok, válasszuk ki a számunkra megfelelőt. Az alacsony ülőhelyeken viszonylag mérsékeltebb a hőmérséklet, míg legfelül nagyon meleg is lehet. Szaunázás során a szaunapaddal érintkező teljes testfelület alá lepedőt vagy szaunatörülközőt kell teríteni. Helyezzük magunkat kényelembe: feküdjünk le vagy ülve élvezzük a szaunagőzt.
 4. Lépjünk ki a kabinból: 10-15 perc szaunázás után zuhanyozzunk le, majd használjuk a merülőmedencét vagy a jégkabint. Lehűlés után mindig tartsunk pihenőt, közben pótoljuk az elvesztett folyadékot szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel, gyógy- vagy gyümölcsteákkal. Mielőtt újra a szaunakabinba mennénk, mindenképpen érdemes 25 percet relaxálni.

Amit semmiképpen nem szabad:

 • Szaunázás közben ne fogyasszunk alkoholt!
 • A szaunavilág teljes területén tilos a dohányzás!
 • A kabinokban, a medencékben és azok környékén étkezni tilos!
 • Ha betegek vagyunk, ne menjünk szaunázni: ezzel nemcsak a saját, hanem mások egészségét is veszélyeztetjük!
 • Használjuk ki az időt minőségi pihenésre – kapcsoljuk ki mobiltelefonunkat! Élvezzük a csendet, és lehetőleg ne zavarjunk másokat sem a relaxálásban.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!